Luistinten hankinta ja hoito

Luistimien hankinta

Oikean kokoiset luistimet tukevat jalkaa, eivätkä purista. Jos ostat luistimia lapselle niin unohda kasvuvara – osta sopivat. Luistimen pitää tukea nilkkaa ja mutta nilkan tulee joustaa eteenpäin.

Hankittavien luistimien karkea etsintä tehdään kengännumeron mukaan, jotka ovat luistimissa usein ilmoitettu UK tai US mitoituksilla.

Kun luistin on jalassa, niin hienosäädön voit tehdä seuraavasti. Työnnä varpaat luistimen kärkeen. Jos luistin on sopiva niin kantapään ja luistimen väliin jää sormen mentävä tila. Tämä on hyvä menetelmä varsinkin pienelle lapselle luistimia ostettaessa, jos ei tahdo saada kunnon mielipidettä sopivuudesta.

Luistimen lestileveys on oikea kun luistin ei purista, eikä jalka pääse liikkumaan sivuttaissuunnassa. Tärkeää on että varsinkin kantapää pysyy hyvin paikallaan.

Uudet luistimet

Uusien luistimien terät kannattaa muotoilla tai ainakin vähintään ne pitää teroittaa ennen käyttöön ottamista. Tylsillä luistimilla on vaikeaa luistella.

Merkkikohtaisesti myös kenkäosaa voi muotoilla jalkaan paremmin sopivaksi noudattamalla valmistajan ohjeita.

Hoito

Hyvät teräsuojat pidentävät teroitusväliä.  Kuivaa terät aina käytön jälkeen ja säilytä luistimia niin että myös kenkäosa kuivuu.